b. Wat kan ik doen als mijn kind met tegenzin naar school gaat?
Ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan, en vaak verdwijnt dit weer. Als je merkt dat...
Onze samenleving legt een hoge druk op ouders. Er zijn veel ideeën over hoe kinderen zouden moeten worden opgevoed. Als het met een kind niet lekker gaat op school, dan wil iedereen een verklaring vinden. Wat maakt dat een kind zich op een bepaalde manier gedraagt? Bij het zoeken naar mogelijke verklaringen kan de school jou als ouder vragen stellen.
Als het goed is, is er een open gesprek tussen jou als ouder, de mentor en waar mogelijk ook je kind. Zo krijgen jullie samen inzicht in de situatie. Dit betekent dat iedereen op een onderzoekende manier in het gesprek staat, dat je spreekt vanuit wat je waarneemt en vertelt wat de situatie met je doet. Samen zijn jullie verantwoordelijk en willen jullie het beste voor de ontwikkeling van je kind.
Mogelijk wil de mentor jou vragen stellen om meer informatie over jou en de opvoedsituatie thuis te verzamelen. In dat laatste geval kun je je afvragen of je hier als ouder in wilt en kunt meewerken. En als je dat wilt, in welke mate. Je hoeft deze vragen niet te beantwoorden. Jij beslist zelf welke informatie je in het belang van je kind wel of niet deelt met school.
Mogelijk helpen deze vragen bij het nadenken over wat je wel of niet deelt met de mentor.
Het is goed om het tijdens het gesprek duidelijk te maken als de mentor je op een manier vragen stelt over de thuissituatie en jouw handelen die jij niet prettig vindt. Je kunt daarbij aangeven dat je graag samen wilt onderzoeken wat er speelt en dat je graag informatie deelt over de thuissituatie in een open sfeer zonder oordeel.