a. Is mijn kind aan het puberen of speelt er meer?

  • dec 2023
  • Beheer VO
  • ·
  • Aangepast 22 jul
  • 43
  • Beheer PO
Beheer VO
VO - zorgen om mijn kind
  • Beheer PO

Als ouder van een kind dat de overstap maakt naar de middelbare school, is het belangrijk om te begrijpen dat deze periode meestal samengaat met de puberteit. De puberteit is een fase van grote veranderingen, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Tijdens deze overgang naar zelfstandigheid verandert de dynamiek in jullie relatie. Je kind begint zich los te maken en hecht steeds meer waarde aan contact met leeftijdsgenoten, evenals aan het nemen van eigen beslissingen. Het is normaal dat je kind zich afzet tegen jou en zijn of haar eigen normen en waarden ontwikkelt. Ondanks deze veranderingen blijf jij als ouder echter van groot belang voor je kind.

Pubers zijn vaak bezig met zichzelf en dit kan leiden tot onzekerheid, omdat ze zichzelf kritisch vergelijken met anderen. Als ouder is het een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen het loslaten van je kind en het bieden van ruimte, terwijl je tegelijkertijd op andere manieren verbonden blijft.

Het is heel gewoon om je zorgen te maken over het gedrag van je puber. Tijdens de puberteit kunnen kinderen zich anders gaan gedragen, experimenteren, en de behoefte aan meer vrijheid voelen. Problemen met schoolwerk, zoals het niet maken van huiswerk, kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals verminderde motivatie, gebrek aan energie of overmatig gamen. Andere zorgen kunnen betrekking hebben op spijbelen, het experimenteren met alcohol en drugs, invloeden van verkeerde vrienden, of in aanraking komen met de politie.

Als je je zorgen maakt over het gedrag van je puber, is het belangrijk om hierover te praten. Overleg met andere ouders, familieleden of vrienden, want zij kunnen mogelijk waardevolle adviezen en inzichten delen. Als je zorgen aanhouden, aarzel dan niet om advies in te winnen bij je huisarts of bij de jeugdgezondheidszorg.

Trefwoorden