b. Hoe voer ik het gesprek met school over ondersteuning voor mijn kind?

  • dec 2023
  • Beheer VO
  • ·
  • Aangepast 22 jul
  • 34
  • Beheer PO
Beheer VO
VO - extra ondersteuning
  • Beheer PO

Als ouder weet je dat je kind ondersteuning nodig heeft. Hierover ga je in gesprek met school. Het kan fijn zijn om je voor te bereiden op dat gesprek. Hieronder vind je enkele vragen die je daarbij kunnen helpen bij de voorbereiding. Ook vind je verwijzingen naar meer informatie die je mogelijk verder op weg helpt.

Hoe begin ik een gesprek?
Als je kind ondersteuning nodig heeft, wacht dan niet te lang om dit te bespreken met de mentor. Maak hiervoor een aparte afspraak zodat het gesprek voor jou en de mentor op een rustig moment plaats vindt. Mogelijk sluit de coördinator passend onderwijs van de school bij het gesprek aan.

Vertel bij het maken van de afspraak kort en bondig waarom je een gesprek wilt, zodat de mentor weet waarover het gaat en zich kan voorbereiden. Overleg met de mentor wie nog meer bij dit gesprek aanwezig zijn en bedenk van tevoren of je zelf iemand wilt meebrengen naar het gesprek.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het voorbereiden van je afspraak met de mentor:
• Wat zou je willen dat het gesprek jou gaat opleveren?
• Wat maakt dat je kind extra ondersteuning nodig heeft?
• Met welke voorbeelden kun je duidelijk maken dat deze ondersteuning wenselijk is?

Wanneer schakel ik een consulent van het samenwerkingsverband in?
Ouders én school kunnen altijd een consulent van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Noord-Kennemerland vragen om mee te denken en of advies te geven. Heb jij het idee dat je kind meer ondersteuning nodig heeft? Vaak helpt het om je verhaal te doen bij iemand die onafhankelijk is. Iemand die naar je luistert en met je meedenkt over de mogelijkheden vanuit de vraag: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat jouw kind passend onderwijs krijgt? Los van de school kan een consulent van het samenwerkingsverband zo’n iemand zijn. Ook kun je contact opnemen met het oudersteunpunt.

Hoe blijf ik op de hoogte van het aanvragen van de ondersteuning?
Als duidelijk is dat je kind ondersteuning nodig heeft die school niet (direct) kan bieden, dan overlegt de school met de consulent van het samenwerkingsverband. Samen met school, de consulent en je kind praat je regelmatig met elkaar over wat nodig is voor jouw kind. Dit overleg wordt een multidisciplinair overleg (MDO) genoemd. Alles wat belangrijk is rondom de extra ondersteuning, zoals het ontwikkelingsperspectief, wordt vastgelegd in het TOP dossier. Als ouder krijg je altijd de gelegenheid om dit TOP dossier in te zien en opmerkingen te plaatsen, ook als je het anders ziet dan de school. Zo blijf je op de hoogte. Ook voert de mentor van je kind gesprekken met jou.

Blijf in gesprek
Als je kind meer of andere ondersteuning nodig heeft dan de school kan geven, is het fijn voor alle betrokkenen én van belang voor de ontwikkeling van je kind dat jij als ouder met school (en als het kan, met je kind) in gesprek blijft. Vaak heb je als ouder op dit punt contact met de mentor en eventueel de coördinator passend onderwijs van de school.